söndag 25 november 2007

Hamburgare

Hemmagjorda ostburgare med bacon, tomat, sallad, sauterad lök chilisås och majonnäs. Serverat med klyft gjord av Asterixpotatis........en perfekt lördagsmiddag


fredag 23 november 2007

Frantzén/Lindeberg

Lillebror tipsar upphetsat om en ny krog som öppnar inom kort i Stockholm. Det är restaurang FRANTZÉN/LINDEBERG som ska öppna på Lilla Nygatan 21. För er vanliga dödliga är Lilla Nygatan 21 adressen som huseras av Mistral just nu. En väldigt liten lokal i Gamla Stan. Ambitionen är lååånga avsmakningsmenyer med mycket smak.
Hemsidan är just nu under konstruktion , men desto roligare läsning finns på deras blogg. Otroligt rolig och inspirerande läsning om deras problem med tillstånd, råvarujakt och provlagning av olika rätter. De verkar vara väldigt noga med att alla rätter ska ha rena höga smaker, inget blask och perfekta texturer. Speciellt underhållande läsning är sågningarna av träiga engelska krogar som krögarduon besöker.
Om matlagningen går hand i hand med den ambition de redovisar på sin blogg.........då kan det bli riktigt bra// Storebror

torsdag 22 november 2007

Kåldolmar som lillebror gör dem!













Efter några veckors funderande på kåldolmar bestämde jag mig för ett försök.
Enkelt men det tar sin lilla tid. Av någon anledning vill jag inte ha ris i dolmarna.
Gillar du kålsmaken hackar du ner ”nerven” i färsen.


Dolmar....

1.5 Kg Blandfärs
2 Medelstora lökar
1 Ägg
1 dl Ströbröd
1 dl Mjölk
3 tsk Råsocker
3 tsk Kalvfond

Salt och peppar efter tycke och smak.

Ett stort vitkålshuvud
1 dl sirap


Blanda samman ströbröd, ägg och mjölk. Låt stå några minuter.
Finhacka löken, fräs på medeltemperatur i smör. När löken fått färg häll i råsockret och låt sockret smälta samman med löken. Dra av från plattan och låt svalna.

Blanda den avsvalnade löken, äggblandningen, kalvfonden och blandfärsen. Smaka av med salt och peppar. Är du hysterisk gör du ett stekprov på färsen för att uppfatta hur det smakar, gillar du rått kött smakar du direkt. Ställ färsen åt sidan.

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull som rymmer kålhuvudet. Skär bort en del av rotstocken på vitkålshuvudet. Koka huvudet. Det första bladet lossnar efter någon minut. Plocka upp dem vartefter de har lossnat och mjuknat. Skär bort den tjocka ”nerv” som går genom bladet.

Fördela färsen på bladen och rulla samman till fasta dolmar. Fördela dessa i en smord ungsform, ringla sirapen över dolmarna.

Grädda dessa i ugn på 200grader. Efter trettio minuter har färsen släppt vätska. Häll av skyn i en kastrull, koka upp och skumma av. Dra ner värmen till 150grader låt dolmarna mysa på i 15 minuter. Dolmarna bör fläckvis blivit lite brända.
Vill du ha en liten tjockare sky kan du reda med lite maizenamjöl blandat med vatten.

Servera lillebrors kåldolmar med potatismos, pressgurka, lingonsylt och gärna en kall öl.

///Lillebror

onsdag 21 november 2007

LeeKumKee

I vår serie med lättanvända kinesiska varor har vi nu kommit fram till sås gjord av svarta bönor och vitlök. Hittade en burk av märket LeeKumKee i den kinesiska supermarket som ligger på Olof Palmes gata i Stockholm. Finns säkerligen ett antal variationer av denna sås samt miljarders olika märken. Kyckling i munsbitar, strimlad paprika, sugar snaps och lök. Svårare behöver det inte vara. Instruktionerna på burken angav 50% socker för mängden bössås som användes. Trodde att det kanske var en enkel smakförhöjare och något som skulle balansera den ev syra och styrka som såsen hade. Gjorde dock nybörjarfel no 1 inom matlagning...smakade inte av ordentligt. Sockret gjorde anrättningen alldeles för söt. Fick kontrakrydda med cayenne och mer mängd sås. Till slut blev det väldigt bra serverat till ångat basmatiris// Storebror

torsdag 15 november 2007

Leijontornet

Ahhh...äntligen höst. Slipper den kladdiga sommarhettan och Stockhoms dammiga gator. Nu kan man äntligen ta en promenad utan att duscha efteråt. Mysa på restauranger och kafér. En restaurang som verkligen har tagit initiativet till detta myseri är "Leijontornet" med dess bar (inte helt otippat "Leijonbaren". Ligger längst ner på Lilla Nygatan 5 i Gamla Stan. De har under hösten i "Leijonbaren" serverat Ärtsoppa med punch och frasiga plättar på torsdagar. När sedan klockan närmar sig 21 sveps några bord undan och utvalda band spelar sval modern jazz.
Denna kombination fick ej missas, således tog jag J under armen och höstpromenerade till Gamla Stan.
Hade fått ett tips av den resande gourmanden S, att Leijonbarens blodpudding skulle var något utöver det vanliga. J tog den medan jag kalasade på ärtsoppan. J ville ha ett lättare vin
till puddingen men de
minst sagt svettiga "per-glas" priserna fick henne att ändra till en öl.
Detta är dock den enda kritiken jag har att komma med.
Bara brödkorgen är ett konstverk i sig (minikavring...finns det??)

som vi snabbs gluffsade i oss. Ärtsoppan serverades a part med generösa mängder fläsk, några skivor hemmagjord fläskkorv och en grov skånsk senap. Perfekt konsistens med några ärtor som bjöd lite tuggmotstånd. Två rejäla portioner rymde den lilla ittala-kastrullen. Efterrätten bestod av plättar med grädde och jordgubbssylt. 125kr med en liten punch är inget annat än ett fynd.
Blodpuddingen har inte den minsta liknelse med de sega skivorna du köper i affär. Två helt skilda rätter. Frasig hårdstekt yta med påtaglig smörsmak och ett mjukt krämigt inre. Serveras med knaperstekt fläsk och äppleskivor. Även där en mastig portion som J inte lyckades ställa....till min lycka. Då det var vår servitörs premiärdag så råkade även J få in ett fat plättar till efterrätt. Det "misstaget" löste vi med ordentlig dricks....../Storebror