söndag 10 februari 2008

Böngryta

"Jättehäftigt att koka bönor själv, men hur använder man skiten då" Helt rätt, det går inte att skryta om eget bönkok om de bara ska stå i kylen och ruttna bort. Här är ett recept som jag har modifierat om lite . Orginalreceptet heter "Vit chili med bönor" och kommer från Lisa Förare Winbladhs kokbok "Krydda!" Då jag tillhör den konservativa sorten som anser att chili är chili och inte går att ändra efter eget behag, så kallar jag det helt enkelt "Böngryta"

Böngryta 4p


Så mycket bönor du vill ha ( i detta fall kokade jag dem i korianderfrön, kanel, spiskummin och chilipulver)

2 st Kycklingfileer skurna i munsbitar

1 st Gul paprika medel hackad

1st Banancharlottenlök fint hackad (går bra med vanlig)

2 st Vitlöksklyftor fint hackade

1 st Fä
rsk chili fint hackad
1/2 msk Hönsfond

2,5 dl Matlagningsgrädde


Fräs paprikan, vitlöken,charlottenlöken och chilin i lite olivolja så att löken precis får lite färg. Slå på fonden, 1dl vatten och grädden. Låt koka ihop några minuter. Vänd ner kyckligen och så mycket bönor som du tycker om. Puttra några minuter tills kycklingen är klar. Smaka av med salt och peppar. Servera i djupa skålar toppat med lite chutney.// Storebror

Bönor

Att koka dina egna bönor är hett tycker jag till lillebror. "Det är gammalt", säger han. "Det har jag gjort länge nu, kom med något nytt" Jaja lillebror, så länge du inte har bloggat det så duger det inte att vara kaxig. Lillebror har i princip rätt. Att blöttlägga och själv koka dina bönor är inte riktigt det hippaste man kan göra. Dock är det ganska högt uppe på listan av det enklaste och godaste man kan göra. Som natt och dag om man jämför med burkade bönor. Att det är nyttigt får man väl se som en bonus.

Dina egna bönor

1. Blötlägg dina bönor över natten i kallt vatten (här kan lite variationer förekomma, om hur länge och i hur kallt vatten.


2. Koka bönerna m
juka i salt vatten. Det tar ca 50min beroende på vilka bönor. Här kommer det roliga. Blanda i kryddor du tycker om för att ge smak till bönorna. När de är klara vänd dem i lite olivolja och förvara dem i en burk med lock. Håller ett bra tag i kylskåp. Använd till soppor, sallader, grytor, pasta// Storebror