onsdag 24 september 2008


Karelska piroger- Karjalan piirakka


Lillebror har varit i Finland och upptäckt Karelska piroger.
Pirogerna består av ett tunt rågskal fyllt med risgrynsgröt.
Det låter inte så gott men är nog den bästa frukosten jag ätit på länge.


Pirogen ska toppas med en klick av äggsmör. Dvs hackade hårdkokta ägg nedmosade i smör.


S tycker att jag har ett för stort intag av dessa läckerbitar, hon tänker på kolestrolen. Hon skulle inte visat mig till pirogerna när vi åkte Finlandsfärja, tyvärr är jag i Sverige nu och kan inte köpa några.
Jag håller mina tummar att hon och I ska ta med ett paket Fazer Imatra Karjalan piirakka.


///Lillebror

tisdag 16 september 2008

Stuvad sötpotatis

En liten rödhårig fågel kvittrade om bristen på vegetariska alternativ i bloggen. Jag är egentligen emot strikt vegetariska rätter, men måste nu på senare tid erkänna att vissa rätter gör sig väldigt bra utan inblandning av kött eller fisk. Denna rätt var faktiskt till en början tänkt som en gryta tillsammans med fläskfilé, men när vi åt den så var det nästan så att man petade bort köttbitarna.

Stuvad sötpotatis


1st stor sötpotatis

1st stor rödlök i båtar eller tjocka skivor

2 klyft vitlök i tunna skivor

Grädde eller veg grädde som precis INTE täcker

Lite Cayenne
Lite salt

Lite peppar

Lite hönsfond (kan utaslutas)

Skala potatisen och skär den i munsbitar ca 2x2cm. Fräs bitarna och löken på medelvärme så att de precis får en liten stekyta. Använd smör eller rapsolja. Dra i lite Cayenne, och som vanligt kryddor du tycker om. Skruva ner plattan ett snäpp, slå på grädden och ev fond. Låt det småputtra tills du kan känna med en gaffel att det precis INTE är klart (ska kännas som vanlig kokt potatis) Dra av grytan från plattan och låt det gå klart på eftervärme i ca 5min. Smaka av med salt och peppar. En stor potatis räcker som tillbehör till en huvudrätt. Fungerar till allt, även ensam med fluffigt ris, en sallad eller cous cous//Storebror

onsdag 3 september 2008

Waan Thai

Där "Lilla Pakistan" gör fel, gör "Waan Thai" allt rätt. Det kan upprepas att "Lilla Pakistan" lagar smarrig mat, men runtomkring vill man mer än vad man klarar av. Hyffsat nyöppnade "Waan Thai" ligger i hjärtat av Vasastan på St Eriksgatan 92. Vi går dit en fredagkväll med goda vänner och jag har ganska höga förhoppningar. Vi möts av en slafsigt klädd medelålders man som ser ut att precis släppt woken. Han visar oss upp till balkongen där vi får sitta relativt ensam. Vita väggar, mörka möbler, lite mönster, obligatorisk bambu och mönstrade tyg. Ganska ok, skönt att slippa den värsta charterkänslan som många thairestauranger envisas med. Den slafsiga mannen verkar vara en "spindel i nätet" som sköter det det mesta. Får för mig att han är gift med en av flickorna från den armé thailändskor som serverar oss. De träffades på semestern, flytta till Sverige, öppna restaurang, ta med släkt o vänner som är duktiga på mat.

Tjejerna som serverar oss är charmigt osäkra och lite stappliga på svenska. Allt detta köper man villkorslöst när maten är så god. Vi beställer in fem olika rätter i olika styrkor. Yam taley som är skaldjur fräst med lime, chili & färsk koriander. Gaeng gari gai, kyckling i gul curry med lök, morötter & kokosmjölk. Nua kratiem prik thai, biff med vitlök, svartpeppar & färsk koriander. Lap gai, kyckling med lime, chili, färsk koriander & mynta. Pat preo waan moo, fläskfilé med gurka, paprika & ananas i sötsur sås. Idel mört kött och fräscha grönsaker med rätt smakfulla styrka utan att det blir plågsamt. Den enda kritiken jag kan lämna är att det tog en aning för lång tid mellan beställning och servering vilket gjorde att vissa rätter inte höll optimal temperatur. Ingen större fara då vi hade våra magnumflaskor med thailändskt öl. Waan Thai är en av de få restauranger som klarar av att balansera mellan vardagshämtmat och fredag parmiddag, riktigt trevligt. Att sedan notan landade på 1000kr ink dricks för fyra! personer gör det hela till ett utomordentligt krogkap. Missa för all del inte de speciella kranarna som toaletterna är utrustade med//Storebror

Gräsänklingskväll

Chorizo med råstekt potatis, lök och stekt ägg. Sköljes ner med iskall öl. "Rambo" i DVD:n......jag borde skämmas men det var så ljuvligt//Storebror