tisdag 28 oktober 2008

Ankfett

En av "grundfetterna" säger Lillebror. Trots detta enkla faktum har ingen av oss lyckas fantisera ihop, tillreda och dokumentera något recept med denna stapelvara. Vi har båda var sin burk ruvandes i skafferiet, väntandes på ett "rätt tillfälle". Vi vet ju alla att rätta tillfällen dyker aldrig upp.

Därför utlyser jag en utmaning till Lillebror att vara först med att sprätta burken och låta fettet flöda. Kanske kan någon av våra enoooorma mängd läsare komma med lämpliga (seriösa) förslag. Är förslaget bra så lovar jag att någon av oss använder det.
Såja Lillebror, nu kör vi...............//Storebror



onsdag 22 oktober 2008

Pressgurka

Ett levande bevis på hur snabbt det går att göra rolig mat på kort tid. Nu blir det masstillverkning av inlagd gurka i fortsättningen. Det är så töntigt enkelt att det är nästan en skam att man fortfarande använder köpes.

Pressgurka

1 Gurka
Lite salt
Lite vitpeppar
2 msk Ättika 12%
1dl Vatten
2krm Salt

Skiva gurkan tunt med tex en osthyvel. Skalad eller oskalad spelar ingen roll. Salta gurkskivorna, blanda runt dem och lägg dem i press ca 30min. Använd tex en tallrik med några mjölkpaket som tyngd. Värm en lag bestående av vatten, ättika, socker, salt och vitpeppar. Häll av vätskan som släppt från gurkan och placera dem i lämplig burk. Häll över den svalnande lagen och låt stå i kylskåp några timmar. Super till stekt strömming eller som topping på din leverpastejmacka.//Storebror

måndag 20 oktober 2008

Lillebror bakar.


Dom som kan det här med bakning säger att man ska väga allt.
Själv har jag inte samma hysteriska inställning till baket. Allt man behöver är degspad, mjöl av något slag, jäst, salt lite socker kanske och lite olivolja.

Dagens brödbak innhöll 3dl vassle, 3dl varmt vatten, en klick smör, vetemjöl, rågsikt, grahamsmjöl, lite sirap, två nypor salt och ett paket jäst.

Jag smälte smöret i vattnet, blandade samman det med vasslen.
Hällde sedan över det i degskålen där sirapen och saltet väntade.
Jag kollade temperaturen, ungefär 37 grader.
Nu smulade jag ner jästen, den "smälter" i vätskan om man hjälper till med en sked.
Nu var det dags för mjölet. Jag tror att det blev 50% vetemjöl och 25% av varje övrig mjölsort. Jag hällde i mjölet pö om pö och lät degblandaren knåda samman allt.
Degen ska vara spännstig och inte klibba fast på fingret när man känner på den.
Maskinen knådade allt som allt kanske i 15 minuter.

Sedan var det dags för degen att jäsa upp i bunken. Det brukar ta ungefär 30 minuter.
Jäs degen under en kökshandduk så att degen inte torkar på ytan.
Under tiden han jag diska, slänga lite sopor och klippa ur roliga bilder ur gammla tidningar.

När degen jäst färdigt var det dags att knåda luften ur den. Jag hade bestämt att det skulle bli limpor av något slag så jag hade två formar som jag hade mjölat in.
Jag delade degen i två, knådade lite till och formade degen efter formarna.

Dags för jäsning nummer två.
Kökshanduk över formarna och 20-25 minuter framför teven sedan kunde det färdigjästa brödet åka in i ugnen.
200 grader och ett avsnitt av Entourage sedan var brödet nästan färdigt.
Jag knackade brödet ur formarna och lät dom stå i värmen någon minut till.

Jag brukar lyssna när brödet är färdigt, när man knackar på undersidan av brödet ska det liksom låta ihåligt.


Om ni saknar något är det bara att öppna en kokbok.
Så enkelt är det att baka bröd. //Lillebror

tisdag 14 oktober 2008

Tarhonya

Vad är detta? Spatserade omkring i Hötorgshallen för att hitta något trevligt och nytt att tillaga på fredagkvällen. Av någon anledning är både jag och J sugen på rustik öststatsmat med lite tyngd.
Efter en stunds letande och inspirationsletande hittar vi dessa intressanta äggbaserade gryn som borde passa till kryddiga korvar.
Enligt handlaren fanns det flera sätt att tillagningsmetoder. Koka i saltat vatten, koka i buljong, eller som ungrarna själv gör det. Det ungerska sättet var att först bryna grynen tillsammans med lök och vitlök och sedan i omgångar hälla på buljong som får koka in. Lite som att göra risotto. Till detta tänkte jag en paprikakryddad tomatsås.


Tarhonya

Bryn försiktigt 1,5-2dl av grynen i smör tillsammans med lök och vitlök. Krydda med sådant du tycker om. Jag använde rökt paprikapulver, salt och svartpeppar. Häll på höns -eller grönsaksbuljong i omgångar och låt puttra ner. Smaka av hela tiden för att avgöra om det är färdigkokt. I vårt fall blev det väldigt krämigt med en distinkt god äggsmak.

Paprikakryddad tomatsås

Grovhacka röd paprika, lök, vitlök och zucchini. Fräs hacket i olivolja på medelvärme tills det börjar få lite färg. Häll i en tetra/burk krossade tomater och en gnutta socker. Låt såsen puttra på låg värme i 20-45min. Servera till kött, kyckling, pasta..tja, det mesta.


Vi kastade några riktigt grova och smakrika i grillpannan och lät dem smyga klart på mellanvärme. Det bliv riktigt gott tillsammans med Tarhonya och såsen. Det smyger in sig ett "dock" i berättelsen. Jag hade tidigare kokat ihop en mustig biffstroganoff som vi värmde upp som rester. Det visade sig att Tarhonya och stroganoff är en ultimat kombination. Det blir en ungersk gulasch nästa gång//Storebror