tisdag 26 januari 2010

Bolognese - i Storebrors tolkning

Mamma plus syskon kommer på besök för att avnjuta en italienskdoftande middag. För att spara tid vid spisen blir det en ragú bolognese som jag kan förbereda dagen före (ironiskt nog hinner jag inte det). Grundtanken är dock att den ska göras dagen före, vila i kylen och smidigt värmas upp när pastan kokar.
Detta är en egen tolkning som skilljer sig ganska mycket från klassikern. Det ingår varken morötter eller selleri men det finns inget hinder för att tillsätta det. Fall dock inte för frestelsen att byta ut det finhackade köttet mot köttfärs.

Bolognese (räcker till 10p...minst)

2kg Fransyska eller högrev
2-300g Bacon eller Pancetta fint hackad (rökt bog eller fläsk kan också vara gott)
2st stora gula lökar finhackade
4st vitlöksklyftor finhackade
4st burkar körsbärstomater
1/2 flaska vitt vin
salt, svartpeppar, oregano, basilika

Börja med det tyngsta och tråkigaste jobbet. Putsa köttet och hacka det så fint det går....nu pratar vi 5x5mm. Stek köttet i omgångar i en stekpanna. Salta, peppra varje omgång och lägg över i en gryta. Fräs löken och bacon och lägg även det i grytan. Slå i tomaterna och skölj ur burkarna med vinet. Se till att vätskan precis INTE täcker köttet. Nu är det bara att luta sig tillbaka och låta köttet koka sönder. Detta tar allt mellan 4-8h beroende på hur fint det är skuret. I detta läge går det bra att koka klart till hälften (2-4h) för att sedan låta grytan vila i kylen över natten. Räkna med att fylla på med vätska (vin) för att få den önskade "såsigheten"
Krydda med oregano och basilika mot slutet, samt smaka av med salt och peppar.

Servera med spagetti, rikligt med färskriven parmesan och nybakat surdegsbröd//Storebror


torsdag 21 januari 2010

Mjölk

Jag och S har under en tid köpt mjölk direkt från en bondgård. Ekologisk, ohomogeniserad och inte pasöriserad. Smaken är fylligare och betydligt kraftigare än den vanliga mjölken som finns i butiken. Vi brukar köpa 5 liter i veckan som ska räcka till vanlig mjölk, grädde och youghurt.
Som alla vet så flyter grädden upp på ytan om råmjölken inte är homogeniserad. Oftast så tar jag min jättespruta och suger upp den för förvaring separat.

Youghurten är lätt att ordna. Jag värmer upp mjölk med lite grädde under lugn omrörning till ungefär 75 grader, sen låter jag mjölken kallna till 44 grader. Youghurtkultur trivs bäst vid ungefär 42 grader och när jag blandat i ungefär 1 dl av kall youghurt från kylen på en liter varm mjölk så har blandningen bra temperatur.
Nu ska youghurtkulturen få föröka sig i några timmar. Jag brukar oftast låta youghurten stå i rumstemperatur över natten, jag har någon gång lindat in bunken med kökshandukar för att hålla temperaturen jämn. Det ska räcka med att bibehålla 42 grader i 4h för att få ett bra resultat. På morgonen tittar jag till resultat, det kan se ut som en ostbit som flyter i vassle. Nu är youghurten färdig för kylen.

Självklart funkar köpesmjölk för youghurttillverkning men då hoppar man över uppvärming till 75 grader.
Var nogrann med temperaturer då hetta kan ta död på youghurtkulturen.
//Lillebror

onsdag 20 januari 2010

Hälsomat

Ett givet stopp på en eventuell resa till "Staterna" är det bizarra snabbmatstället "Heart attack grill" i Arizona. Restaurangen kör med ett sjukhustema som går igenom allt från namnen på burgarna till de lättklädda servitörerna. Underbar kontrast till den hysteriska hälsovågen som sveper över hela världen.

Är du en hamburgerälskare men inte vill ta det till gränsen så kan jag rekommendera A hamburger today. En weblog som bara handlar om hamburgare och var du hittar den bästa.//Storebror