måndag 22 februari 2010

Naga Jolokia

Har via väldigt trevliga kontakter på mitt jobb fått tag på en Naga Jolokia, även känd som världens starkaste chili. Tog i frukten försiktigt med fingertopparna som jag sedan slickade på....dumt. Har haft en lätt domnad tungspets ett tag nu. Planerar att torka fröna och plantera dem. Problemet är vad jag ska göra med frukterna? Någon som har ett bra recept på chilisås? En ide är att modifiera "Väldens bästa chili" till "Världens starkaste chili"//Storebror

torsdag 18 februari 2010

Det får ta lite tid....

Har länge försökt hitta det där receptet på Indisk mat som har samma smakexplosion som de rätter man beställer på en Indisk restaurang. Det blir ofta gott när jag trixar med kryddorna, men den varma hettan eller den aromatiska mustigheten vill inte riktigt infinna sig.
Vet att lillebror har en bildlös Indisk kokbok med komplicerade recept. Misstänker att delar av gåtans lösning går att finna i den.
Nu har jag dock funnit ett recept som har tagit mig lite närmar målet. Helt otippat var det ett nr av Buffé som levererade detta recept. Det kallades Vindaloo men jag vet inte....vansinnigt gott blev det iallafall.

Vindaloo (mjaa)

0,8-1kg grytkött skuret i centimetertjocka skivor
2st stora gula lökar
1tsk malen eller hel krossad spiskummin
1 burk krossade tomater 2 msk köttfond 2st lagerblad

marinad

2 msk färsk riven ingefära
4st pressade vitlöksklyftor
1 tsk krossade kryddnejlikor
1 msk krossade korianderfrön
1 tsk kanel (det blir ganska mycket kanelsmak med denna mängd)
1krm cayennepeppar
1tsk gurkmeja (ta färsk om du hittar, men glöm inte plasthandskar när du river den)
1krm svartpeppar
1 msk socker
Saften av tre pressade lime
2 msk vatten



Rör ihop marinaden i en stor skål. Lägg i köttet,
täck skålen och låt stå i kylskåpet över natten (ca12h) Jag glömde köttet i närmare 20h och det gick bra. Låt köttet stå framme någon timme innan tillagning. Klyfta löken hyfsat grovt. Hetta upp olja i en ordentlig stekpanna och släng i spiskummin. Låt det fräsa en liten stund utan att brännas. Utan att hälla i all marinad, stek köttet i omgångar och lägg över i en gryta. Stek med löken i den sista omgången. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll i grytan. Tillsätt de krossade tomaterna, fond, marinaden och lagerblad. Puttra tills köttet känns gaffelmört. Hetta till det med extra cayenne om det känns mesigt. Servera med luftigt basmatiris, chutney och naan// Storebror

onsdag 3 februari 2010

Matmusik

Rätt matlagning kräver rätt musik. Står man framför spisen en fredagkväll och drar ihop något semilyxigt (löningsfredag) så kan man inte slänga vad som helst på spelaren. Fredagsvalet kan vara avgörande då det sätter prägel på hela helgen. Fel toner kan få vinet att smaka surt eller översalta grytan. Storebrors val är högst personligt.

The Velvet underground - The Velvet underground (återupptäckt)

Mule Variations - Tom Waits (vill bara ha en stor whiskey till)

East of Eden - Taken by trees (älskar den tajta produktionen)

King of America - Elvis Costello (blir bara glad)

Egyptology - World Party ("she´s the one"...orginalet)

//Storebror

måndag 1 februari 2010

Surdegsbaguette

Till slut faller även jag för baktrenden. Började med ett ganska enkelt recept på baguetter som man kan frysa ner. Har för mig att Lillebror gjorde något liknande när han var hemma i höstas men med vanligt vetemjöl. Det speciella med Manitoba Cream är att det har en väldigt hög proteinhalt som kan ge väldigt luftiga bröd. Dock krävs det att man knådar degen väldigt länge och hårt...maskin är absolut att föredra.

Surdegsbaguetter

Dag 1

100 g vetesurdegsgrund
200 g Manitoba Cream
200 g ljummet vatten

Rör ihop och plastade in och ställ i rumstemperatur över natten

Dag 2

5 g färskjäst
500 g kallt vatten
800 g Manitoba Cream
25 g havssalt

Lös upp jästen vattnet. Tillsätt surdegen från gårdagskvällen. Tillsätt mjölet och kör assistenten på lägsta hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör på högsta hastighet tills degen ser väldigt smidig och seg ut. Den ska slitas ut i långa trådar när den vispas runt. Var inte orolig om den är kladdig...det ska den vara.

Lägg över degen i en smord plastlåda eller stor bunke. Nu ska degen vikas efter 30min och sedan 2ggr till var 60:e minut. Vikningen var ett helvete då degen är väääldigt kladdig.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela upp den i lämpliga baguettlängder. Slå på ugnen på högsta temp. Låt en plåt ligga i och värmas upp samt en ugnsform längs ner. Låt baguetterna vila på bakplåtspapper under tiden. När ugnen är redo, lägg en omgång baguetter på den glödheta plåten, slå ett glas vatten i ugnsformen och stäng luckan. Öppna luckan efter 10min och dra ner temperaturen till 220 grader. Grädda 5-10min till. När de nästan ser brända ut...då är de klara. Vila på galler. Kom ihåg att värma upp ugnen till max mellan varje omgång och glöm inte vattnet//Storebror