måndag 25 mars 2013

Mango pickle

Efter det halvt misslyckade försöket (tiden får utvisa) med citron/lime pickle måste jag revanschera mig med att göra mango pickle. Receptet är snarlikt citron/lime pickle med en ganska kraftig styrka. Jag tror dock att mangons sötma kan ge det en väldigt intressant och god smak. Receptet är baserat på en mango som räcker till en mellanstor burk (tänk den storlek som smörgåsgurka säljs i). Vill ni göra mer är det bara att dubbla eller trippla. Jag körde på tre.

Mango pickle

1 Grön mango (alltså inte riktigt mogen)
1 Msk Rapsolja (helst sesamolja)
1/3 Tsk Bruna senapsfrön
2 Tsk Aockhornsklöver grovt mortlade
1/2 Tsk Asafoetida
1/4 Tsk Gurkmeja
1-2 Msk Cayenne eller annan stark chili
1 Msk Havssalt

Asafoetida: Kallas ibland Heng eller Hing och är en indisk krydda som luktar lite lök. Hittas på svenska webbutiker eller väldigt billigt via Ebay

Bockhornklöver: Ingår ofta i andra kryddblandningar och i Indisk och Thailändsk matlagning. Hittas även den på svenska webbutiker eller Ebay.

Skala mangon med en vanlig potatisskalare och skär den i små bitar. Bestäm själv storleken. Värm upp oljan med senapsfröna i en tjockbottnad kastrull som rymmer alla indgredienser. Dra panna från plattan DIREKT senapsfröna börja "poppa". Tillsätt övriga kryddor utom salt och rör om försiktigt. Blanda ner mangon och saltet. Rör om ordentligt så att olja/kryddorna fördelas jämnt över mangobitarna.

Låt svalna en stund innan ni slevar över till en ren burk. 
Låt burken stå 5-6 dagar i rumstemperatur. Rör i burken eller skaka till den minst en gång/dag. Förvara i kyl och servera till vad du tycker att det passar till // Storebror 
 

Inga kommentarer: